3/20/2013

Svar från moderaterna

Nu har jag fått svar på Detta inlägg. Och självklart har jag svarat, se längre ner.

Först och främst är jag glad att jag en fick svar, det betyder något. Men mycket är sådant jag redan vet och jag kände mig inte nöjd. Så jag skickade lite mer, och några samma, frågor.

"Hej ***!

Jag heter Therese Carlborg och arbetar med barn- och kvinnosjukvårdsfrågor tillsammans med Filippa Reinfeldt och Moderaterna i Stockholms läns landsting som har bett mig svara på ditt brev.

Till att börja med vill jag tacka för att du lyfter fram en sjukdom som man inte pratar så mycket om, men som drabbar mellan 5-15 % av Sveriges kvinnor i barnafödande ålder. Det exakta antalet vet man inte, eftersom alla inte får sin diagnos fastställd. 

Just frågan om att kvinnor ska ha rätt till samma sjukvård som män är en fråga som Filippa Reinfeldt arbetar aktivt med. Att forskning på mediciner för kvinnor inte bara kan anpassas och testas på unga män. Att kvinnosjukdomar och kvinnors sjukdomssymtom ska tas på samma allvar som sjukdomar och symptom som drabbar män.   

För oss moderater handlar vården först och främst om vård på lika villkor. Det ska inte spela någon roll var i landet du bor, hur gammal du är eller om du är man eller kvinna. I Sverige har alla rätt till vård på lika villkor. Portalparagrafen i hälso- och sjukvårdslagen är väldigt tydlig på den här punkten. Vi ska ha en vård på lika villkor för hela befolkningen. Det är ju egentligen så självklart att det ska vara så, men så ser det tyvärr inte ut i Sverige idag. Det här är ett problem som vi moderater tar på allvar.

Vi gör mycket för att underlätta för patienter med endometrios. Den gynekologiska mottagningen i Huddinge som du nämner är en del av arbetet med att ge kvinnor med endometrios en bra och tillgänglig specialistvård. Våra specialistläkare tar emot patienter från hela landet för bedömning eller för avancerad kirurgi.

Under 2012 infördes vårdval gynekologi för att öka tillgängligheten till en gynekologisk undersökning. Just en gynekologisk undersökning och kvinnans sjukdomshistoria är viktiga delar för att läkaren ska kunna ställa diagnosen endometrios.

Inom SLL ser man nu över möjligheten att införa vårdval inom provrörsbefruktning, IVF. Många kvinnor som drabbas av endometrios drabbas också av ofrivillig barnlöshet. Genom vårdval hoppas vi kunna korta väntetiderna för behandling.

Jag hoppas att jag lyckats förklara våra tankar och ambitioner med att sjukvården och att det kan underlätta för patienter med endometrios. 
Hälsningar
Therese"

Och jag har svarat:

"
Hej Therese,
Tack för ditt svar! Jag uppskattar verkligen det.
Dessvärre upplever jag inte att alla mina frågor har besvarats. Jag hoppas att ni kan besvara mina följande frågor.

Vet ni att mars är den internationella endometriosmånaden, vad gör ni för att uppmärksamma det?
Har ni följt upp hur endometrioscentrum fungerar?

Och sedan till utbildning - Bör inte de läkarna som arbetar inom primärvärden utbildas i endometrios så att det går att bli remitterad till en specialist?Hur ska man kunna göra ett värdefullt vårdval som patient, om man inte har någon kunskap om att endometrios existerar och att det kanske är det man lider av? I första hand söker man ju hjälp på sin vårdcentral och där möts man av okunskap!

Vårdval är bra - men kan det inte finnas en risk att t.ex. det senast öppnade endometrioscentrumet i Malmö blir tvunget att stänga på grund av vårdvalet? Varför skulle kvinnor välja en specialistmottagning som vårdval om man inte har någon aning om att man har endometrios - eftersom förödande få läkare inom primärvården har vetskap om dess existens? Är det inte så att ett specialistcenter måste stängas om de inte har tillräckliga patienter?

Mycket tacksam för svar.

Vänliga hälsningar,
***"